Taustaa sääntötarkennuksesta Spotox Openissa

Syksyllä 2013 Satakunnan Yleisurheilun hallitus teki päätöksen, että kesällä 2014 satakuntalaisia yleisurheilijoita yritettäisiin motivoida osallistumaan piirin alueella järjestettäviin kisoihin jakamalla jonkin yhteistyökumppanin lahjakortteja. Alkuvuodesta 2014 saatiin aikaiseksi Spotox Oy:n kanssa sopimus, joka mahdollisti, että Satakunnan Yleisurheilu pystyy jakamaan 3000 euron arvosta lahjakortteja kisasarjan urheilijoille.

Kisasarjan sääntöjä luodessa oli selkeät tavoitteet, joihin kisasarjalla pyritään. Kisasarjalla haluttiin kannustaa parhaat satakuntalaiset aikuisurheilijat mukaan aikuisten pm-kisoihin ja 14-17-vuotiaat nuoret 17-sarjan pm-kiosihin. Toisaalta haluttiin tukea avoimia aluekisoja, kansallisia ja nuorisokansallisia järjestäviä seuroja ohjaamalla satakuntalaiset urheilijat näihin seurojen järjestämiin kisoihin. Kaiken taustalla oli ajatus, että eri lajit ja lajiryhmät olisivat tasapuolisessa asemassa sekä 14-17-vuotiaiden että aikuisten sarjassa.

Keväällä julkaistiin alustavat säännöt sähköisessä tiedotteessa ja samat säännöt piirin nettisivuilla. Myöhemmin keväällä julkaistiin kertoimet, joilla heittäjien kevyemmillä välineillä saamat pisteet laskettiin tilastollisesti muiden lajien tasolle. Elokuun lopulla nousi esiin kysymys, olisiko mahdollista, että 14-17-vuotiaat tekisivät oman pm-kisohin liittyvän pistesuorituksensa aikuisten pm-kisoissa 17-vuotiaiden pm-kisojen sijaan. Tuossa vaiheessa huomattiin, että keväällä kirjoitetut säännöt olisivat sallineet tuollaisen ratksaisun, joten sääntöihin tehtiin tarkennus, että 14-17-vuotiaiden pm-kisalla tarkoitetaan 17-vuotiaiden pm-kisaa. Myös piirin hallituksen kokouksessa tuo sääntötarkennus erikseen hyväksyttiin, koska sääntötarkennus oli kisasarjan alkuperäisen tarkoituksen mukainen. Esimerkiksi heittäjien ei ole mahdollista tehdä lajisuoritustaan aikuisten pm-kiosissa, joten lajiryhmät olisivat olleet epätasa-arvoisessa asemassa, jos aikuisten pm-kisa olisi hyväksytty pm-kisaksi 14-17-vuotiaille. Toki monen muun lajin urheilijalle aikuisten pm-kisat ovat hyviä tapahtumia ja heidät mielellään nähdään mukana myös aikuisten pm-kisoissa.

Myös toisen piirin alueella suoritetun kilpailun määritelmästä on tullut kysymyksiä. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että toinen kisa ei olisi mikään pm-kisa eli toinen kisa olisi käytännössä avoin aluekisa, kansallinen tai nuorisokansallinen. Erikseen oli keskustelua Vattenfall seuracupista, joka lopulta tuli hyväksyttyä toiseksi kisaksi, koska kyseessä oli varsinaisten pm-kisojen ulkopuolinen tapahtuma, jossa oli kuitenkin lajit sarjoille 14-17 ja kisa oli avoin kaikille satakuntalaisille seuroille. Esimerkiksi piirihuipentuma on pm-kisoihin kuuluva tapahtuma, johon eivät 16-17-vuotiaat voi normaalisti osallistua, joten sen hyväksymistä toiseksi kilpailuksi ei ole ollut edes keskusteluissa missään vaiheessa.

Satakunnan Yleisurheilu pahoittelee epäselvistä säännöistä aiheutunutta harmia. Jotta piiri saisi käsityksen kuinka moni urheilija kokee tulleensa väärin kohdelluksi tehdyn sääntötarkennuksen johdosta, olisi toivottavaa, että kyseiset urheilijat tai heidän edustajansa ottaisivat piirin yhteyttä asiasta. Asiasta voi lähettää sähköpostia osoitteeseen toimisto(a)satakunnanyleisurheilu.fi.

Satakunnan Yleisurheilun hallitus